Είδος αγριοπρόβατου που υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Αγαπά τα δάση και ζει σε μικρές αγέλες στο δάσος της Πάφου. Είναι προστατευόμενο σήμερα είδος και το κυνήγι του απαγορεύεται. Ζει σε απόκρημνες περιοχές του δάσους.Είναι άγνωστο από που προήλθε η ονομασία αγρινό. Κατά πάσαν πιθανότητα από την αρχαία λέξη αγριηνός που σημαίνει άγριος.
Το ώριμο αρσενικό αγρινό είναι δυνατό, καλοφτιαγμένο και όμορφο ζώο, με μεγάλα γυριστά κέρατα. Το τρίχωμα του το χειμώνα είναι πυκνό κι έχει χρώμα καφέ ανοιχτό με ανοιχτόγκριζο στην πλάτη και μακρύ μαύρο στο κάτω μέρος του λαιμού. Το καλοκαίρι το τρίχωμά του είναι κοντό και λείο, με χρώμα όμορφο καφέ και λευκό στο κάτω μέρος του σώματος.
Το μήκος των κεράτων του κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60 εκ. σε πλήρη ανάπτυξη. Το θηλυκό δεν έχει κέρατα. Κάθε θηλυκό γεννά συνήθως ένα μικρό και σπανιότερα δύο. Τα παλιά χρόνια υπήρχαν στην Κύπρο μεγάλοι αριθμοί αγρινών, τα οποία ζούσαν σε όλες τις ορεινές περιοχές του νησιού. Το αγρινό τιμήθηκε επανειλημμένα στην πατρίδα του την Κύπρο. Τρεις φορές αποτέλεσε θέμα γραμματοσήμων. Επίσης, η μορφή του αποτελεί και το σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών.
Δανιέλα Κεφάλα - Ε’1
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ
Η φώκια Μονάχους θεωρείται από τους επιστήμονες η αρχαιότερη φώκια του πλανήτη μας. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2,80 μέτρα και σε βάρος τα 350 κιλά. Μέσα στο νερό βλέπει καλύτερα απ΄ότι έξω. Για να βρίσκει την τροφή της, εκτός από την όραση, χρησιμοποιεί και τα μουστάκια της. Μπορεί να παραμείνει κάτω από το νερό για 15-20 λεπτά. Συνήθως αναζητεί σπηλιές για να μείνει και να γεννήσει τα μικρά της. Λατρεύει την ησυχία. Για να ζήσει επιλέγει μέρη με πολύ καθαρά νερά, έτσι όταν σε μια περιοχή υπάρχουν φώκιες, αυτό σημαίνει ότι τα νερά είναι πολύ καθαρά. Τρώει ψάρια, αλλά της αρέσουν πολύ και τα χταπόδια, τα καλαμάρια και οι σουπιές. Μερικές φορές τρώει φύκια. Έχει αυξημένη νοημοσύνη και είναι πολύ έξυπνη. Είναι πολύ καλή κολυμβήτρια και αυτό το οφείλει στο υδροδυναμικό της σχήμα και στα... βατραχοπέδιλά της, δηλαδή στα πτερύγιά της.
Κανικλίδης
Β΄2
ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΤΑ ΚΑΡΕΤΤΑ
Αγαπητή χελώνα Καρέττα Καρέττα, 12 Μαΐου 2011
Έμαθα ότι είσαι ένα σπάνιο ζώο κι ότι είσαι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, εδώ και εκατομμύρια χρόνια, απειλείσαι με εξαφάνιση λόγω της καταστροφής των βιότοπών σου. Άκουσα επίσης, ότι κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και στα παραγάδια και πνίγονται. Η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια σας δηλητηριάζουν.
Θέλω να είσαι πάντα καλά και να προσέχεις, κυρία χελώνα Καρέτα Καρέτα.
Με πολλή αγάπη,
Νικολέττα Τσανίδου
Β΄1
ΓΡΑΨΕ ΚΙ ΕΣΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΩΟ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ
ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΣΟΥ...
Εγώ θα ΄θελα να πω λίγα λόγια για την καφέ αρκούδα. Οι κίνδυνοι που την απειλούν είναι πολλοί. Υπάρχουν αρκετοί που την κυνηγούν να την σκοτώσουν. Επίσης,οι φυσικοί βιότοποί της συνεχώς αφανίζονται λόγω των πυρκαγών και της καταστροφής των δασών.
ΑπάντησηΔιαγραφή